Parks.it Homepage

Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga

www.gransassolagapark.it

Castel del Monte Canestrato Pecorino Cheese

Castel del Monte Canestrato Pecorino Cheese
Castel del Monte Canestrato Pecorino Cheese
PAT - Traditional Agri-Foodstuffs
Slow Food Presidium


History
Castel del Monte Canestrato pecorino cheese is the characteristic pecorino cheese of transhumance: as a matter of fact, in the coldest months of the year, shepherds used to move their flocks to the milder grazing lands of Tavoliere delle Puglie, and returned in the mountains of Abruzzi in spring-summer. This kind of transhumance, called horizontal transhumance, is no longer practiced: it has been replaced by the so-called vertical transhumance, with flocks in the mountains during the most favorable months and sheltered in the stables at lower altitudes in winter.

Further information

The Producers
 Consorzio Produttori del Canestrato di Castel del MonteCoop. Campo Imperatore
Cheese Factories - Calascio (AQ)
 Consorzio Produttori del Canestrato di Castel del MonteCherubini Antonio
Agricultural Holdings - Villa Santa Lucia (AQ)
 Consorzio Produttori del Canestrato di Castel del MonteAssociazione produttori Lenticchia di Santo Stefano di SessanioAzienda Zootecnica "Gran Sasso" di Giulio Petronio
Agricultural Holdings - Castel del Monte (AQ)
 Consorzio Produttori del Canestrato di Castel del MonteCherubini Domenico
Agricultural Holdings - Ofena (AQ)

share-stampashare-mailQR Codeshare-facebookshare-deliciousshare-twitter
© 2019 - Ente Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga