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Capocollo of Calabria PDO

Capocollo of Calabria PDO
Capocollo of Calabria PDO
PDO - Protected Designation of Origin


Capocollo of Calabria PDO, another cause of pride for Calabria, is prepared using the meat obtained from the upper section of the pig loin, deboned and then dry salted or brined, with ground salt. This meat cut must have a stratum of fat of about three, four millimeters to maintain it tender during the maturation process and improve its organoleptic features. After the salting process, lasting from four to eight days, the meat is washed with water and vinegar, is pressed, and black pepper grains are added. Wrapped up in pig parietal pleura with natural string, it matures for no less than one hundred days from the salting date.

Further information

The Producers
 Consorzio di Tutela dei Salumi di Calabria a DOPDodaro S.P.A.
Others - Spezzano Albanese (CS)
 Consorzio di Tutela dei Salumi di Calabria a DOPSalumificio Menotti s.r.l.
Others - Colosimi (CS)
 Consorzio di Tutela dei Salumi di Calabria a DOPCO.Z.A.C. Società Cooperativa Zootecnica Agricola A R.L.
Others - Figline Vegliaturo (CS)
 Consorzio di Tutela dei Salumi di Calabria a DOPSan Vincenzo di Fernando Rota S.r.l.
Others - Spezzano Piccolo (CS)
 Consorzio di Tutela dei Salumi di Calabria a DOPCentro Carni Sila S.R.L.
Others - Camigliatello Silano (CS)
 Consorzio di Tutela dei Salumi di Calabria a DOPNuova Madeo Società Cooperativa
Others - San Demetrio Corone (CS)
 Consorzio di Tutela dei Salumi di Calabria a DOPIozzo s.r.l.
Others - Chiaravalle Centrale (CS)
 Consorzio di Tutela dei Salumi di Calabria a DOPSalumificio F.lli Pugliese s.n.c. di Pugliese Salvatore & C.
Others - San Calogero (VV)

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